Kortet


  
Det är nog ganska mysigt att fylla år ändå. Så fin han är, min Andreas :-) Fick ett supersnyggt brädspel också, så nu kan jag spöa honom i Backgammon när som helst. Schacket hoppar vi över. Där har jag inte en chans. Min present, mina regler. Right?

Just nu

Jag är lite småsur på skolan. Sällan. Få uppgifter är meningsfulla och vår lärare så tråkig att jag vill gråta. Hälften av tiden använder hon till att berätta anektoter och personliga iaktagelser. Efter tre föreläsningar vet jag bland annat att hon har man och två barn (vars namn alla stavar fel), att hon har sparat sin dotters första handlelapp, att hon tänker bäst då hon är ute med hunden, att kiosken i byn där hon bor lagt ner, att hon hyser stor förkärlek till semikolon och att hennes syster vägrar korrekturläsa hennes texter. Dessutom påpekar hon minst en gång under varje föreläsning - kopplat till någon dum generalisering - att "det är därför lärare är så jobbiga att sitta bredvid på fester".
-
 
Idag ska jag ställa upp som intervjuoffer hos en tjejkompis som läser till socionom. Hon har en uppgift där hon ska öva sig att intervjua och transkibera. Ämne: grannar. "Därför tänkte jag att du nog passar," sa hon när hon ringde.
-
  
Jag har tagit bort fler prickar och ser därför ut som om något bränt mig med en cigarett. Den här gången drygt tio stycker både i ansiktet och på kroppen. Läkaren påpekade att jag var en "stark flicka" som klarade av så många sprutor på en och samma gång. Han gillade dessutom min tatuering. "Dina barn kommer att gilla att trampa" utbrast han. Oklart vad det betydde.


-    
  
Och, ja, just det. Jag fyller år idag. Fick kaffe och världens godaste chokladkaka på sängen i morse. Från och med 23:55 i natt är jag tjugosju. Och jag som tyckte att tjugosex var gammalt...

Skratt undanbedes

När vi flyttade in för snart fem månader sedan blev vi välkomnade av kvinnan under oss. Bland annat bjöd hon in oss för att visa sin lägenhet. Hon hade inte bott i huset så länge men hade redan totalrenoverat. Köket var nytt, badrummet likaså. Hon hade flyttat vissa väggar, byggt en stor walk-in-garderob och kaklat en pelare i vardagsrummet. När vi gick omkring berättade hon om grannarna under henne och den tvist som blossat upp under renoveringen. Enligt henne fanns det ingen gräns för deras otrevliga sätt och eviga klagomål. De hade bland annat slängt ut hennes hantverkare när hon inte var hemma - med förklaringen att man inte får renovera på söndagar, skällt ut hennes tonårsdotter när hon dammsög en vardagskväll. Och så vidare, och så vidare. Höjden av känslighet hade uppnåtts när de klagat på killen som bott i vår lägenhet - alltså två våningar upp - eftersom han "gick hårt" på golvet. Vi lämnade hennes lägenhet med olustiga tankar om paret på bottenvåningen men var samtidigt tacksamma för att vår närmsta granne var så förstående och renoveringstålig. Det skulle komma att underlätta framöver.
  
Eller hur.
  
Det dröjde inte länge innan vi satte igång att renovera. Hallen först. Ovanan gjorde att arbetet framskred i maklig takt och själv hade jag stundtals ganska svårt att se ljuset i änden av tunneln. Det mesta av arbetet var tyst och tråkigt. Jag minns söndagen då listerna äntligen skulle upp. Det var det sista. Det allra sista. Då hade vi inte gjort något på flera dagar. En liten stund in i sågandet och spikandet knackade det på dörren. Det var grannen. Hon hade ont i huvudet och tyckte att vi skulle vara tysta. Till slut kom vi överens om att hon skulle gå ut en runda och vi skynda oss att bli klara.  
   
Andra gången hon bannade oss var en lördagsförmiddag då vi lade golv. Vi sprang på henne i trappan på väg ner med något som skulle kastas. Hon tog sig för pannan och bad oss att tänka oss för när vi renoverade på helgerna. Hon hade varit ute kvällen innan, kommit hem långt in på småtimmarna och bara sovit några timmar. 

Tredje gången knackade hon på dörren igen. Det var en helg och hon skulle ha gäster klockan tre. "Tänk på det," sa hon och gick ner till sig igen. 

Fjärde gången hon kom upp var en kväll mitt i veckan, en kvart efter att vi börjat riva ner kakel i köket. Vardagskvällar såg hon helst att vi skulle vara tysta.
 
Sist hoppade hon över knackandet och lade i stället en lapp till oss istället. 
 


  
"Hej,
Jag går och lägger mig 10.00 och måste upp 6.00 - Det är svårt att somna när ni håller på att renovera sen på kvällarna. När man jobbat hela dagen o kommit hem - vill man ha lite lugn o ro åtminstone efter 8 på kvällarna - men ni arbetar ibland så sent som kl 11. Jag hör varjenda ljud - fotsteg - skratt - och vaknar. Ni kanske inte förstår det. Snälla - det här har pågått i månader. Jag arbetar och måste få sova ut / Tack!"

Sista terminen

Det har varit så mycket strul med att få allt att fungera under terminen som strax är över att jag knappt ägnat en tanke åt nästa termin. Härom dagen slog det mig dock att jag inte hört ett knyst från högskolan. Inget om när eller var jag bör infinna mig eller vad jag förväntas prestera när jag väl gjort det. Märkligt måste man säga, eftersom terminen bör starta ... tja, typ nu. Slängde iväg ett mail med ett litet frågetecken till sekreterarna på lärarutbildningen. Enligt historiken tog det knappt en halvtimme innan de läste det.

Hela dagen gick. Inget svar.

Skickade samma mail till samma adress en gång till.

Efter ytterligare en halv dag fick jag ett kort svar. Jodå. Kursen ska ges, jag finns med på listan och schema och kursplan finns att hämta på högskolans hemsida.

NOT!

Fick slutligen tag på schemat - kursen börjar på måndag - men detta innehöll inga ledtrådar om vad kursen tar upp. Någon kursplan existerar inte. Slängde iväg ett nytt mail till sekreterarna. Enligt historiken tog det knappt en halvtimme innan de läste det.

Hela dagen gick. Inget svar.

Pedagogiskt så att det förslår. Rutinerna på lärarutbildningen.

Irriterad redan INNAN terminen börjat. Måste vara någon slags rekord.

Picasa

Ett litet minus av att bo tillsammans med någon som jobbar med IT är att hans dator blir en konkurrent. Ett stort plus är å andra sidan att man får hjälp med sådant man inte ens visste att man behövde. Som installation av ett bildredigeringsprogram. Det var så Picasa hamnade på min hårddisk.
    
Att fotografera och leka med bilder är kul. Det tyckte jag även när jag bara hade programmet för web-kameran att jobba med. I det avseendet är Picasa ett steg framåt som heter duga. Ett smakprov på det jag vanligtvis använder kommer nedan. Man kan dock göra mycket mer. Picasa är lätt att använda och perfekt för amatörer som bara vill snoffsa till sina egna bilder lite.
     


Orginalet av ett foto från i somras. Den där ramen runt bilden står inte jag för. Den fanns med när jag klickade ner bilden från brudparets hemsida. Man kan dock sätta en egen ram runt ett foto, men då blir den antingen helt enkel, vit, utan blomstergrejset nere i hörnet. Eller...
  
  
... kan man trixa till det och göra polaroidbilder. Självklart kan man lägga till text.




Man kan också leka med "soft focus" och göra omgivningen dimmig...



 
... eller leka med färgfokus och bara sätta färg på det man vill.
  
  

  
Man kan välja serpia, för den där gammeldagsa looken...


... eller sätta ihop en massa bilder till ett collage. 
                                                                                                     Det blev ett långt svar på din fråga Maria ;-)

Sköljmedel

Telefonen ringde häromdagen. En ung tjej från ett marknadsundersökningsföretag ville tala med en kvinna mellan 25 och 65. Frågestunden handlade om sköljmedel. Utan att påpeka den vidriga genusaspekten svarade jag duktigt på alla frågor, hittade på svar där jag egentligen inte hade några och hjälpte till att analysera dessa.


"Tvättar du hemma eller någon annanstans?" frågade tjejen.


"Tja, vi har tvättstuga i källaren. Vet inte om det räknas som hemma för er."


"Eh, ja, alltså. Inte jag heller. Vad tror du? Tror du att de menar att det är hemma."


"Ja, det gör det nog", sa jag och tjejen antecknade.


"Nu undrar jag om du vill ställa upp på en kort intervju för oss. Det är på onsdag på vårt kontor, tar femton minuter och handlar om sköljmedel. Du får 200 kronor i kompensation."


Och visst ville jag det.


Idag har jag alltså en intervju.


Om sköljmedel.


Sug på den.


Right Now

Today, these events take place here:

- Tiling.
Location: kitchen.
Responsible: Andreas.
Deadline: none.
Motivation according to the tiler: very high, "på topp".
Right now tiler is: tiling.
   
- Writing of Essay.
Location: wherever preferable, most likely the living room.
Responsible: Åsa
Deadline: tomorrow 10 AM.
Motivation according to the writer: none.
Right now writer is: blogging.


Dec


M&B


A Year

2008. Gone. Just like that.
    
I thought of writing some kind of summary of the year, but finally gave up. How do you summarize the most eventful year of your life? Is there even a reason to?
    
The past year brought me my saddest moments ever, my darkest days. Some moments I beleived my life was over. I saw my whole future vanish and did not know where to find the strenght to build a new one. Or where to start. I wandered, lost on mental detours and dead ends.

Then there was change. Unbelieveble.

I still can not believe it. Wake up in amazement, turn my head and gaze. Goodness. How did all of this come together, where did you come from? I crave your company. I crave your heat. Lay as close as close can get. Fill my lungs with your scent. You. I am overwhelmed. By you.

That it can be so easy. Life. It's funny. I never knew.

Welcome 2009.


Tålamod

Det sägs att människor är som lyckligast när de ser fram emot något, att det egentligen är längtan som ger lycka. Tss, säger jag och invänder det starkaste. Jag har sökt igenom hela mig och hittar inte den minsta gnutta tålamod.
 
Nada. Whatsoever.


RSS 2.0