Skäll

Kommer hem om kvällarna och berättar om jobb, tonåringar, uppror, strategier och förhållningssätt. Om glädje och ilska, framgångar och bakslag. Om vartannat. 

Och om hur arg man blir, och måste bli, ibland.
 
- Jag kan inte tänka mig dig arg, säger Andreas. Skulle vilje se dig skälla på någon.
 
Tänker att det där nog är ett gott betyg på vårt förhållande.
 
Vad det säger om min lärarroll tar vi en annan dag.

Få det gjort!

 
Har fixat lite med böckerna i våra hyllor ikväll. Flyttat om och rumsterat. Jag är en sådan som bryr mig märkligt mycket om hur och var böckerna står. De är ju trots allt en del av inredningen, så det måste se bra ut alltihop. Därför står nu böckerna uppdelade i färg. Flott! Alla fula böcker ligger i kartonger i källaren och de flesta pocketböcker står i sovrummet. "Riktiga" böcker är förstås finast.
 
Konstigt nog har man långt fler bokryggar i vissa färger än andra. Därför fick bland annat den vita hyllan fyllas på med mjuka ryggar för att inte gapa halvtom. Här är resultatet. Ovanför skymtar den röda hyllan och till höger den blå. Men roligare att titta på är den vita boken längst till höger, Få det gjort!. Det är en sådan där självhjälpsbok som manar folk till att bli organiserade och att inte skjuta upp saker på framtiden. 
 
Det verkar inte som att budskapet gick hem. Bokmärket sitter kvar mitt i.
 
Och nej. Boken är inte min.

Såklart.

Skärmigt

  
Trots att vi i det här hushållet har fler datorer än personer införskaffades idag ännu en. Dator alltså. Den är väldigt liten och hemskt söt. Dessutom fungerar den precis som en riktig dator. Just därför tänker jag att det är okej. Små, söta och användbara saker är ju alltid välkomna.

Fredag


Finfina Josefin fyllde år och firade med ett get-together på en krog i Malmö. Stina & Max och en massa andra var där. Saknades gjorde dock halva personalstyrkan vilket ledde till generösa väntetider på sånt som beställts. Men trevligt var det.
 
Jag drack nästan en hel jättestor öl (!) och åt gnocchi med svampsås. Stina åt vitlöksbröd och spillde rödvin tvärs över bordet. Max stod tjugo minuter i kö för att betala. Josefin skrattade en massa och pussades med en pojke i stora glasögon. Lite senare kom Andreas och sa hej. Sedan åkte vi på äventyr i natten.

Intervju

Var på intervju idag. Läskigt och roligt på samma gång. Satt inför fyra blyga högstadieelever, en rektor och en speciallärare och svarade på frågor av varierande typ.
  
- Vad lägger du i begreppet elevinflytande?
  
- Vad tycker du om grammatik inom svenskämnet? Är det viktigt?
 
- Asså, är du en sån som gillar att ge mycket läxor och så?
 
- Vad tycker du att man bör kunna i engelska när man går ut nian?

Nu håller vi tummarna för att jag gjorde ett gott intryck, att jag gav sken av att vara ärlig, flitig, kunnig, engagerad, erfaren, flexibel, lyhörd och intresserad. Och inte minst rolig. För det är det ALLRA viktigaste hos en lärare. I alla fall om man frågar eleverna.
 
Vilket jag förstås gjorde.
 
Bara en sån sak.

Nio till fem

Bra bloggar gör livet lite mer värt att leva.

Bästa inlägget idag kommer från Nio till fem

We love den bloggen.

Pedagogen

Onsdag på förskolan:

"Fröken, fröken! Han kastar sand på mig!"

"Fröken säg till honom! Han förstör mina rymdskepp."

"Jag tänker inte alls äta någon köttfärssås. Och jag vill inte ha någon tomat!"

"Fröken! När får vi gå in?"



Torsdag på gymnasieskolan:

"Åsa, Åsa! Han kastar suddgummin på mig."

"Men oh! Det var ju han som började."

"Jag har inte alls skrivit av. Jag råkade bara tänka på samma sätt som texten."

"Åsa, när slutar vi?"


Förskolan

En annan dag, ett annat jobb.
  
Tanke ett - vem kom egentligen på idéen att stoppa så här många småbarn i samma rum?
  
Tanke två - de som jobbar här på heltid förtjänar guld och rosor.
 
Tanke tre - om jag någonsin får barn hoppas jag att det inte blir tjugofyrlingar.
   
Over and out.

14:47

Utsikt: Turning Torso, WTC och Malmömässan
  
På skrivbordet: sjutton City Malmö Lund till undervisningen imorgon, tavelpennor, solglasögon och handkräm
  
I magen: lax- och pepparrotsmacka
  
I dörren: svensklärarkollega med goda råd och omtanke
 
På skärmen: lektionsplanering och blogg
  
I huvudet: tusen andra saker


Början

Det var en gång en flicka som träffade en pojke.
 

Först möttes deras ord. Korta meningar. Frågor, svar och kvicktänkt humor. Hon log för första gången på en hel evighet. Snart var hon van vid hans dagliga meddelanden. Längtade efter dem när hon vaknade och tänkte på dem när hon somnade. Småmyror fick fart i maggropen när hon såg hans namn. 
 
Plötsligt en kväll ville han ringa. Med svettiga händer på tangentbordet knappade hon sitt telefonnummer och skickade honom. Antalet småmyror växte expositionsartat när signalerna gick fram och tusen fjärilar släpptes fria när hon hörde hans röst. Vackrast i världen. Det var den. Hon var så nervös att hon inte kunde sitta still under samtalet, så nervös att hon senare knappt skulle minnas vad som sades. Bara att de där mjuka vokalerna smekte hennes drömmar till liv.
  

Första gången de satt mitt emot varandra var i hennes kök en solig söndagseftermiddag i april. Fjärilarna där inne trängdes och mjuka kittlingar sprang mot insidan av hennes hud. Orden och rösten nu kopplade till en kropp. Och de där gröna ögonen. Hon föll handlöst och drunknade. Middag och vin. Och sedan.
  

Våren blommade över och sommaren kom. Flickan åkte tåg tusen gången om med fjärilarna fladdrande och fladdrande. Hon sprang på kullerstensgator med tunga väskor och fastnade med klackarna men log ändå. Hon vaknade i soldränkta lakan och drog försiktigt fingrarna genom mörka lockar på ett huvud som ännu sov. Närhelst hon kunde kilade hon in näsan under hans käklinje och fyllde lungorna med hans doft. Aldrig tidigare hade hon slagits av att människor kan vara kryddade inifrån. Först nu var det uppenbart. Han gjorde henne nästan hög. Du passar mig fullständigt tänkte hon. Men visste inte hur hon skulle säga det högt för att han skulle förstå.

  
Fast något förstod han ändå. Sommaren var fullmogen när han lutade sig mot kanten av diskbänken en dag. "Jo, jag tänkte fråga om du vill hjälpa mig att inreda den nya lägenheten" sa han. Sekunderna var oändliga. "Och kanske flytta in så småningom." Av alla ord hon kunde fanns det inte ett enda som passade.
 

Så småningom kom snart och tillsammans bar de allt de ägde tre trappor upp i ett gult hus. Första gången hon såg båda deras namn i trappan sprang lyckan lös i henne. Det var svårt att greppa. Aldrig någonsin hade hon ägt så mycket. Aldrig hade livet varit så enkelt, men samtidigt komplett. Hon älskade allt det nya. Hon älskade honom så att det nästan svämmade över. Hon kände det. Men orden var stora att uttala. I mörker gick det bra. Tyst. Mot ryggtavlan i ljudlösa andetag. Eller med fingertoppen i skrivstil mot hans varma hud. Men hon ville mer.
 

En tidig morgon medan han ännu sov skrev hon de där orden i imman på badrumsspegeln. Litade på att de skulle framträda när han duschade en stund senare. På sitt håll väntade hon hela dagen på hans svar. Men icke. Dagen tömdes på timmar och när kvällen kom väntade hon inte längre. Just därför tog det ett extra ögonblick att se. Över de svaga resterna av meddelandet från morgonen stod skrivet i glänsande bokstäver av lipsyl.


Jag älskar dig också.


Det finns stunder då tiden stannar upp. Stunder som är så sprängfyllda av betydelse att de blir till egna berättelser. I hennes liv var detta ett sådant. När hon svängde upp dörren och mötte honom som stått och väntat utanför var han densamme men ändå någon ny. Vissa saker tog sin början just då. Och orden. De stod kvar på spegeln i många dagar.

  

Ungefär så börjar berättelsen. Sedd ur ett enda perspektiv och med oändliga mått kärlek.
  
Berättelsen om det vackraste av allt.


Söndag


Just nu

Vackrast - våren

Mest efterlängtad - sommaren och examen

Minst saknad - vinterjackan

Mest beroendeframkallande - Playstation

Mest nervöst - jobbsökandet

Snabbast växande - chiliskotten på balkongen


Mest tidskrävande - vikariatet som gymnasielärare

Största samvetskvalet - den ännu inte ens påbörjade c-uppsatsen i svenska

Största lyckan - kärleken


Våran gata

Hemma på våran gata i stan ser det ut såhär just nu. Hela allén av plommonträd står i vit blom. Man kan bli tokkär i våren för mindre.
  

Nystart

Även i de bästa förhållanden behövs ibland lite distans. Men nu har vi försonats, återförenats och börjat om, bloggen och jag.

RSS 2.0