Grisar och katter

Idag införskaffades en spargris. Det gillar vi jag, eftersom det innebär att sambons myntsamling slipper bo i en gammal, dammig plastburk (á la Hemköps skagenröra) bredvid hans säng. Mynt får nämligen inte plats i korthållaren han använder och dumpas därför hemma varje gång kontanter har hanterats.
  
Vi valde såklart den allra finaste: en vit tjockis med grönsvarta krusiduller och silverknorr. Framme vid kassan tog butiksbiträdet fram en liten tygkasse och puttade ner grisen i denna.
  
Jag: Nu blir det som att köpa grisen i säcken. Haha.
  
Butiksbiträdet: Haha... Ja, nästanpå. (hon tar upp grisen igen, tittar på oss och ler) Har ni något att stoppa i den?
  
Jag
: Va?

Butiksbiträdet
: Ja, man ska aldrig ge bort en spargris utan att stoppa något i den. Det är som med katter.

Jag
: Eh... Okej... Fast man ska väl inte stoppa pengar i katter?

Butiksbiträdet
: (slutar le, puttar ner grisen i påsen och slår in det vi köpt i kassan) Ni kan kanske fylla den när ni kommer hem istället.

Språket

Tycker du också att språkpoliser är de viktigaste av alla poliser?

Tycker du också att det borde vara skottpengar på dem som inte förstår skillnaden mellan "det finns en risk" och "det finns en chans"?

  
Få är förmodligen lika besatta intresserade av språklig korrekthet som en svensklärare. Fast det utesluter inte att det kan vara nyttigt roligt också för andra att lära sig att tala som folk vad som är rätt och fel.
  
Läs Falkblick Språkvård. Gör det.


Stepstone

Det finns hundra sätt att söka jobb. Platsbanken känns mest seriös, bäst strukturerad och mest omfattande vad gäller antalet annonser publicerade. Men när femtioelvatusen ansökningar inte lett någonstans är man liksom redo att prova andra vägar. Därför har jag på sistone skapat personliga profiler på den ena rekryteringssidan efter den andra. Sist ut var Stepstone.se.
  
Stepstone beskriver sig som Europas ledande rekryteringssida på internet. Det lät ju lovande tyckte jag och lade ner tiden som krävdes för att fylla i alla "vem är du", "vad har du för utbildning" "och arbetslivserfarenhet" "och blablabla"-luckor. Saken är att de flesta rekryteringsförmedlare på nätet är profilerade mot näringslivet. Det ställer till det för en wannabelärare eftersom utbildning och skola knappast står med som val av yrkesinriktning. Men, dra på trissor, det gjorde det på Stepstone. Jag valde alltså - i en meny av fasta alternativ - utbildning, och sedan grundskola och gymnasieskola. Geografiskt område: Skåne län.

Idag fick jag ett email från Stepstone:

------------

Din Jobbagent "Gymnasielärare svenska/engelska" har hittat följande 20 platsannonser, som matchar din sökprofil.

Hays is seeking an expert consultant in video process, based on FPGA
Hays AB - Stockholm

Head of the Department of Research and Innovation at the Norwegian Centre for Integrated Care and Telemedicine (NST)

Nasjonalt senter for Telemedisin - Tromsø

Projektledare inom produktutveckling

Framtiden AB - Eskilstuna

Student som vill arbeta extra som VA-konsult

Framtiden AB - Malmö

Cost Controller

Axellia Pharmaceuticals ApS - København

Nu söker vi dig som är nyutexaminerad redovisningsekonom!
Academic Search Rekrytering & Bemanning - Solna

Café söker layoutare
Allers (Svenska Aller AB) - Stockholm

2nd line support för butikdatasystem inom detaljhandeln
Visma - Norrtälje

1st line support för butikdatasystem inom detaljhandeln
Visma - Norrtälje

Mötesbokare till Djurgården Hockeyklubb
Rekryteringsgruppen Stockholm AB - Stockholm

Regionchef Syd - Tengbom
Retention Group AB - Malmö

Marknadskoordinator
Academic Search Rekrytering & Bemanningsydvästra Skåne

Configuration Management Engineer
Bombardier Transportation Sweden AB - Stockholm

Assisterande kalkylator/controller till Citybanan
ExpanderaMera AB - Stockholm

Arbetsmiljö- och skyddsingenjör till Citybanan
ExpanderaMera AB - Stockholm

Radea söker strukturerad medarbetare till projekt under sommaren
SweSale Rekrytering - Stockholm

Annonsproducent / traffic
LRF Media AB - Stockholm

Account Manager

Michael Page International - Göteborg

HR Assistant, Executive HR, Copenhagen, Danmark
Rederiet A.P. Møller - Copenhagen

Programmerare som vill jobba med nyutveckling
Packsize AB - Enköping


------------

Projektledare i Eskilstuna, avdelningschef i Tromsø, mötesbokare till Djurgården hockeyklubb, arbetsmiljö- och skyddsingenjör till Citybanan. Jomenvisst. Mitt i prick.
 
Stepstone, alltså. That's the shit.

Det händer

Det händer att man vaknar och någon sitter på ens bröstkorg. Ingen som syns, men det måste ändå vara så eftersom hela bröstet håller på att rasa in.


Det händer att man söker trettio jobb på en helg men att man inte hört något från någon när flera veckor passerat. Det händer att man tappar tron på sig själv.


Det händer att man ser hela ens framtid omkullkastad eftersom allt man vill ha är beroende av att man börjar jobba. Inget jobb, inga barn, inget liv. Det händer att det är så det känns. Och att tålamodet blir till en sträng som är redo att brista.


Det händer att allt det där man vill uppnå kommer till alla andra. Det händer att man borde vara glad för alla andra men att man istället dör en smula så fort någon annan når dit. Det händer att det är svårt att dela andras glädje. Trots att det är så vänner gör. 

Det händer att man känner sig som en Mycket Dålig Människa.

Det händer att man är så uppgiven att man bara vill sätta sig ner och gråta.

Det händer att man sätter sig ner och gråter.


Det händer att den man lever med börjar tröttna på alla gråtattacker och fall, på att samla ihop bitarna när man trillar och krama ihop en till en människa igen.


Det händer att man undrar var alltihop ska sluta.


The Sundgrens

Igår var vi på bröllop, släktens första sedan mina föräldrars på sjuttiotalet. Det var min kusin Sara och hennes Niklas som efter tio år och två barn äntligen kröp till korset.
  
Idag sitter vi och går igenom bilderna - över 500 stycken - och filmsnuttarna Andreas tog med mobilen. Själv hade jag ingen aning om att han filmade. Trodde bara att hade svårt att fokusera med kameran. 
 
För er som inte känner min släkt är det här kanske inte speciellt roligt. Men för oss andra är det hur kul som helst.
  
Bröllopslekar är ju alltid spännande. Trots att brudens mor uppenbarligen tycker det är en dålig idé att Niklas plockar av sig skorna uppskattar vi andra att brudparets ojämlikhet och skiljaktigheter ventileras. Brudparets söner - Alfons och Linus - står för pausmusiken. Andreas står för de högsta skratten.
   
Sångstund á la oskön allsång. Glädjerop från bruden och närbild på hennes kusins hästtänder. Allt avslutas sedan med pusskalas. Bröllop när bröllop är som bäst.
  
Kusinens tal. Hm. Det här med att se sig själv på film är som bekant ingen höjdare, men eftersom jag besitter oändliga mått självdistans bjussar jag så gärna på mig själv ändå.
  
Här kastas brudbuketten och alla giftaslystna flickor flockas. Notera Andreas plötsliga nervositet alldeles i början när det visar sig att "Åsa SKA ju gifta sig." Lyssna också på kommentaren när han uppmanar någon annan att fånga buketten trots att jag håller på att vifta armarna av mig två meter bort. "Gå fram och ta den nu, så räddar du mig," får han ur sig. För den har han en nygjord lårkaka.
  
Och slutligen. Som grädde på moset: kärlek, ljuv musik och bröllopsvals. Naturligtvis.
  
Ett urval av bilderna finns här. Titta på det vackra brudparet, de söta barnen, de glada gästerna, de många höjda glasen och de ännu fler kyssarna. Och se med egna ögon hur läskigt lika prästen och Andreas är! Om det mot all förmodan verkar som att samma personer återkommer på bild efter bild efter bild beror det på att fotografen tycker mer om att pressa avtryckaren än att röra på sig. Varför så många av gästerna väljer att öppna munnen på vid gavel när det fotograferas är dock oklart.

Middag

Ska på bröllop ikväll. Eller, tja, genrep. Bröllopsgenrep. Vilket ord. Hur som helst. Tränade på dikterna jag ska läsa och satt och blev lite blödig. Kärlek är ju fantastiskt. Tänkte på vilken tur jag har haft och att jag borde lägga manken till lite oftare för att visa min uppskattning. Kanske skicka världens finaste blommor till honom på jobb. Han är ju ändå alldeles underbar och makalös och generös och allra, allra bäst.

Sedan öppnade jag kylen och letade efter något ätbart. Ikväll reder jag mig själv och då är kraven inte så höga. Hittade en bit kall fläskfilé. Kalas, tänkte jag och satte i mig hela biten. Fast först tog jag en bild och skickade till min käresta.
 
Man skulle kunna tro att min torftiga middag genererade ömsinta känslor i honom. Men icke. Tillbaka fick jag istället en bild på den fetaste hamburgaren från Tusen & 2, Malmös burgarmecka.
 
Tror vi struntar i blommorna trots allt.

Känner mig plötsligt väldigt, väldigt oblödig.

Istället för

Läste en text med eleverna förra veckan som handlade om en tjej som mest av allt ville ha en hund. I berättelsen kom hon och hennes kompis att diskutera vem de först hade räddat från ett brinnande hus - hunden eller bästa polaren - och om människor alltid är värda mer än djur.

Eleverna läste, funderade och svarade på en del frågor. En av frågorna handlade om varför människor egentligen har husdjur alls. Vilka behov uppfyller de?

"Det är kul. Istället för fru och barn," tyckte en kille.

Inte en tamagotchi

"Jag har en överraskning till dig sedan," säger han över MSN. "Den är liten och kan prata."
 
Gissar på en undulat men hoppas innerligt att jag har fel. Djur i bur är liksom inte min grej. Eller fjädrar i köket.
  
"Nope. Den är mindre än så."
                             
Slår till med en tamagotchi. Nej igen. Ännu mindre. Thank God. Vem sjutton ger bort en tamagotchi 2009? Finns de ens fortfarande. Men samtidigt. Vad är mindre än en tamagotchi? Och kan prata?
  
Det visade sig vara den här: en iPod shuffle! En mojäng proppfull med musik men ändå så liten att den typ hade fått plats under tungan. Varför i hela världen man nu skulle vilja lägga den där.
 
Mmmm. iPod. Så himla mycket bättre än alla undulater och tamagotchis i världen.

 

Uppsatsen

 
Såhär ser min kväll ut. Uppsats och rödvin. Uppsatsen kommer - precis som alla tidigare uppsatser - att till slut skrivas. I sista sekund. Med andan och ångesten i halsen. Det är bara just nu det verkar som att den faktiskt aldrig kommer att bli klar.

Himla tur att jag vet bättre.

Annars hade man ju varit riktigt orolig vid det här laget.

Första maj


  
Dagens goda gärning
: hemkörning av bortförd konsumvagn genom halva stan.
 
Dagens roligaste: demonstrationståg á la fem kommunister.
 
Dagens vackraste: Lundagård i purkande vårskrud och middagssol.
 
Dagens skönsång: Lunds vårinsjungande studentsångare.
 
Dagens stillsammaste tre kvart: bilkö strax efter Glumslöv på väg mot Helsingborg.

RSS 2.0