C

En pappa stiger på tåget i Kristianstad tillsammans med sina två döttrar. De sätter sig ner och tåget börjar sakta rulla.
  
"Så, nu måste vi ta fram våra biljetter," säger han och sticker handen innanför jackan.
  
"Vad är piljetter för något?" undrar den yngsta.
  
"De talar om att vi har betalt för resan," förklarar mannen och räcker henne en av papperslapparna. "Titta här. Vad står det där?" undrar han och pekar. Storasyster rycker in.
  
"Kristian. Stad. Kristianstad. Och ett C," läser hon.
 
"Just det," säger han och ler mot henne. "C. Det står för Cornelia. Det betyder att det är din biljett."
  
Den stora flickan tittar på honom.
  
"Nej, pappa," säger hon och lägger pedagogiskt huvudet på sned. "C betyder central. Kristianstad central. Det är därifrån vi åker."

Hjärtedag

  
Hemmabakade hjärtscones till frukost, Klostergatans semla till lunch, lamm med fetaost och ugnsbakade rotfrukter till middag. Jag har för sjutton inte gjort annat är ätit idag. 
 
Tar ett glas vin i väntan på efterrätten.

Hemkunskap

Hemkunskapsboken från högstadiet är förmodligen den skolbok flest sparar. Klassiska recept på kanelbullar, varma mackor, sockerkaka, korv stroganoff, scones och pannkakor. Tillförlitliga och beprövade. Jag gissar att det just är recepten som räddar boken - trots att de endast utgör en liten del av den, trots att de idag lätt går att hämta från andra källor och trots att det bara är ett fåtal av recepten vi någonsin kommer att använda.
 
Fast egentligen är hemkunskapsboken allra mest intressant ur ett annat perspektiv; den är ett klockrent tidsdokument. Synen på vårt samhälle, på andra människor, andra levnadssätt och andra kulturer framträder starkt. Idag bjuder jag på synen på vegetarianer ur hemkunskapsboken á -86.


RSS 2.0